Slováci zdolali Rakúsko v A-skupine

30.06.2013 Celý región

Antverpy 29. júna (TASR) - Slovenskí volejbalisti zvíťazili v sobotňajšom zápase 3. turnaja Európskej ligy mužov v A-skupine v belgických Antverpách nad rakúskymi reprezentantmi 3:1.

Prvý bod zápasu síce získali Slováci, ale potom už takmer stále ťahali za kratší koniec. Výnimkou bola pasáž od stavu 6:9 z ich pohľadu, keď pri podaní Piovarčiho strhli na svoju stranu vedenie na 10:9. O chvíľu však už prehrávali 10:13 a Rakúšania náskok do konca setu nepustili. Slovenskí volejbalisti sa nedokázali presadiť proti ich perfektne prepracovanej obrane na sieti, ale súper aj v poli vychytal neskutočné lopty. Set ukončil pokazeným podaním Hruška.

Po zmene strán akoby sa roly vymenili. Slovákom sa začalo dariť na bloku a Rakúšania svoj prvý bod uhrali, až keď prehrávali 0:4. Prišla však séria skvelých delových podaní Zassa a náskok zverencov trénera Štefana Chrtianskeho st. sa začal scvrkávať. Ďalšia šnúra slovenských bodov prišla pri podaní Patáka a na technický oddychový čas už išli s päťbodovým náskokom (12:7). Upokojili sa a začali hrať pestrú útočnú hru s presnými zakončeniami. Aj keď na definitívne uzavretie setu potrebovali tri pokusy a nakoniec ho ukončil prešľap rakúskeho podávajúceho hráča, ich víťazstvo 21:14 bolo viac ako presvedčivé.

Začiatok tretieho dejstva Slováci nezachytili. Kouč Chrtiansky si už za stavu 1:4 z pohľadu svojho tímu musel zobrať oddychový čas, aby zastavil rozlet súpera. Jeho zverenci však stratu zlikvidovali až po perfektnom dvojbloku Bencza s Hruškom, po ktorom bolo 9:9. Prvú časť setu ukončila málo vídaná výmena s neskutočnými obrannými zákrokmi rakúskych volejbalistov v poli, po ktorej zasvietil na ukazovateli skóre stav 12:11 pre nich. Set smeroval k dramatickej koncovke. Keď sa Hruškovi podarilo perfektne zablokovať rakúsky útok a Slováci viedli 18:16, zobral si oddychový čas rakúsky lodivod. Vzápätí servis Zassa doslova zastal na sieti, potom lopta pomaličky prepadla na slovenskú stranu a bolo 19:18. Slováci však nespanikárili a trénerov syn Chrtiansky ml. perfektným smečom ukončil na 21:19.

Slovákom narástli krídla. Hneď na začiatku štvrtého setu viedli 5:0 a súper nevedel, kam skôr skočiť. V polovici stále viedli o štyri body 12:8, niektoré ich akcie dokázali roztlieskať hŕstku divákov na tribúnach. Rakúšania sa už na väčší odpor nezmohli. Slovenskí volejbalisti zvíťazili 21:16, zápas ukončil perfektným smečom Štefan Chrtiansky ml.

V nedeľu ukončia svoje účinkovanie na turnaji v Antverpách súbojom s Dánskom.

Výsledok:

A-skupina:

Rakúsko - Slovensko 1:3 (16, -14, -19, -16)
Zápas trval: 87 minút,
rozhodovali: Kellenberger (Nem.) a Correa Benítez (Šp.),
100 divákov.

Rakúsko: Berger, Ichovski, Zass, Guttmann, Wohlfahrtstätter, Binder, libero Kroiss (Koraimann, Thaller, Blagojevic, Kienbauer, Unterberger). Tréner: M. Warm.

Slovensko: Piovarči, Zaťko, Paták, Kašper, Bencz, Štefan Chrtiansky ml., libero Hupka (Palgut, Michalovič, Javorčík, Hruška, Gavenda). Tréner: Š. Chrtiansky.

hlasy po zápase (svf.sk):

Štefan Chrtiansky st., tréner SR: "Po rozpačitom úvode sme prebrali taktovku zápasu a v podstate sme kontrolovali vývoj. Rakúšania v prvom sete vynikajúco bránili. My sme potom spresnili a spestrili hru a už sme to držali v rukách. Súperovi sme nedovolili presadiť sa v útoku, jeho obranu sme rozobrali. Teraz ostáva tento výsledok ešte potvrdiť v nedeľu v súboji s Dánskom."

Štefan Chrtiansky ml., smečiar SR: "Konečne! Rakúšania neskutočne bojovali, ale dnes na nás nestačili. Nebol to výrazne iný zápas ako tie predchádzajúce, teraz sa nám však šťastie neotočilo celkom chrbtom. Ustrážili sme si vývoj, myslím, že naše víťazstvo bolo jasné a suverénne."

Dánsko - Belgicko 0:3 (-20, -13, -17)

Tabuľka A-skupiny:

1. Belgicko 8 8 0 24:6 22
2. Rakúsko 8 3 5 15:17 11
3. Slovensko 8 3 5 13:17 9
4. Dánsko 8 2 6 7:19 6
 

Vyberte región